Hogyan épül fel egy minőségi ház?

Minden házépítés előtt rengeteg félelem, bizonytalanság fogja el az embert. Kérdezősködik, temérdek dolognak utánanéz, de gyakran csak még több kérdés fogalmazódik meg benne.

Jól sikerül-e az építkezés? Át fog-e verni a kivitelező? Kispórolják majd az anyagot a falból? Hova kell fordulnom a kérdéseimmel és a hivatalos tennivalókkal? Egyáltalán milyen biztosítékot adnak, hogy tényleg azt a házat sikerül-e felépíteni, amit otthonomnak megálmodtam?

Egy ház felépítése kétségtelenül sok aggodalommal és kérdéssel jár. Ha Ön tényleg hosszú távra tervez és tartós otthont szeretne, akkor nem engedheti meg magának, hogy kockáztasson.

Az alábbiakban megtudhatja, hogy mitől lesz egy ház tényleg igényes, mikor bízhat meg a tervezőben és a kivitelezőben.

minőségi ház

Mi történik a tervezés előtt? 

Amikor valaki egy minőségi otthont szeretne építeni, először is egy részletes tervrajzra lesz szüksége, utána kezdődhet maga az építkezés. Ezt a két lépést szükséges különválasztani.A tervezés előtt a leendő háztulajdonosok és a kivitelező egyeztetnek az igényekről. Az első találkozáskor az elképzelések
felvázolása történik. A többi megbeszélésen egyre pontosítják, részletezik a tervet.

Egy szerethető lakás megtervezése türelmet igényel. A tervező praktikus tanácsokkal látja el a leendő tulajdonosokat, mint például a fürdőszoba ideális elhelyezése, vagy a szigetelés szempontjai.
Ezek a gyakorlati javaslatok azért fontosak, hogy hosszabb távon tényleg jól érezzék magukat a leendő házigazdák az otthonukban és a ház megbízhatóbb, fenntartása pedig kedvezőbb legyen.

Hogyan történik a telek kiválasztása?

Egy jó ház építése a jó telek kiválasztásvával kezdődik. Gyakran nem rendelkeznek még telekkel a tulajdonosok, ezért lehetőségük van több közül is választani, hogy a lehető legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkezőre tudjanak építkezni. A telek kiválasztása döntő fontosságú, ha valóban nívós házat szeretnének építeni.

Ha több telek is rendelkezésünkre áll, akkor mindenképpen érdemes szakértőt is bevonni a kiválasztásba, ez nagy biztonságot nyújt a vásárlás során.
A tervező és különböző szakemberek (geodéta, építész) szakmai szempontok és műszeres mérések alapján segítenek, hogy a vevő a legjobb döntést tudja meghozni. Nem mindegy a telek fekvése, geometriája, lejtés- és talajviszonyai, tájolása.
Ha sikerül kiválasztanunk a jó telket, az lerövidítheti a munka időtartamát és akár milliós megtakarítást is jelenthet, amit egy előnytelen terület esetén a különböző földmunkákra és a költségesebb alapozásra kéne fordítani.

Hány találkozás szükséges a tervrajzig?

Ha már rendelkezünk a telekkel, akkor minimum 5-6 alkalom szükséges egy igényes ház megtervezéséig, hogy az ne lakóhelyként, hanem tényleg otthonként szolgáljon a tulajdonosoknak. Törekedni kell rá, hogy a leendő lakók elképzelései, álmai a lehető legpontosabban megvalósuljanak. A tervezés során a tulajdonosoknak gyakran merülnek fel kérdései, valamint a tervező is él javaslatokkal. Egy színvonalas otthon felépítéséhez nem ritka, hogy tíz konzultáció is szükséges.

A tervezés idejét meghatározzák a megrendelő elképzelései. Ha minőségi tervet szeretnénk, akkor azt általában két hónapig tart létrehozni. Egy hagyományos házat gyorsabb megtervezni, míg például egy alacsony energiás ház építése nagyobb körültekintést igényel, ezért ez némileg több időt vesz igénybe.

Ha Ön valóban nívós házat szeretne, akkor a sablontervek használata nem szerencsés.  Minden megrendelő igénye más, minden telek eltér. Rá lehetne erőltetni egy sablontervet egy telekre, de akár még a megrendelőkre is. Viszont már az elején azt éreznék, hogy az nem a sajátjuk. Könnyebb lenne sablonból dolgozni, de ha egy szerethető házat szeretnénk, akkor lényeges, hogy a ház építése mindig a tulajdonos álmai alapján valósuljon meg.

minőségi ház

Kitűzés 

Ha a tulajdonos rendelkezik a területtel, tervrajza is elkészült és az építési engedélyt is megkapta, akkor következhet a kivitelezés. Ne kockáztassunk, csak a megbízható kivitelező és a valódi szakemberek alkalmasak arra, hogy egy gondtalan és értékálló otthont teremtsenek. Először is a tervrajz alapján kitűzik az építés területét és kijelölik az un. segédpontokat. A kitűzést a tervek alapján lehet elvégezni, de a összetettebb geometria esetén földmérőre is szükség van hozzá.  

Alapozás

A minőségi ház építése az alapozásnál kezdődik. A kitűzés után a földmunkák kezdődnek. Fontos szem előtt tartani, hogy a földmunka nem csak ásásból áll. Nem csak a kivitelezőnek segítség, de a tulajdonos érdeke is, hogy szakszerűen megállapítsák, hogy az adott telek milyen tulajdonságokkal rendelkezik. A talajmechanikai szakvélemény során kiderülhet, hogy milyen minőségű a talaj, mennyi földet kell megmozgatni és a statikus megállapítja, hogy milyen alap szükséges. Sajnos sokan lustaságból, vagy a szakértelem hiányából a közkeletű módszer alapján dolgoznak és 90 cm mélyre helyezik az alapot. Ez néha nem elég. Egy tartós ház felépítéséhez valódi szakember kell, aki nem megszokásból, hanem pontos adatok alapján dolgozik.

Ha például vastag humuszréteg található a területen, akkor szükség van alaposabb előkészületekre. Ez azt jelenti, hogy adott esetben mélyebbre kell ásni és úgy előkészíteni a talajt, hogy biztonságosabb házat lehessen rá építeni. Szerencsés esetben nem szükséges extra munkát végezni ennél a lépésnél, de mindenképpen szükséges a megfelelő stabilitást nyújtó alapot lefektetni. Egy családi háznál akár milliós kárt is jelenthet, ha hanyagul végeztük el az alapozást. Ugyanis egy egyenlőtlen talajsüllyedés esetén a puha talaj miatt megsüllyedhet az épület alapja, vagy fala. Emiatt az alapban, vagy falakban repedés is bekövetkezhet. Ez balesetveszélyes és további károkat okozhat az épületben aminek a javítása további jelentős összegekkel terhelheti a tulajdonos bankszámláját.

Épület kialakítása 

A ház alapozása után a szerkezetépítés második része következik. A függőleges teherhordó szerkezetek (falak, oszlopok, pillérek) felhúzása. Ez talán a leglátványosabb része az építkezésnek és ekkor kezdik el érezni a leendő lakók, hogy lesz egy saját otthonuk.

A falak épülhetnek betonból, téglából, fából, acélból. Manapság még mindig inkább a téglaépítésű házakban bíznak a tulajdonosok. A tégla természetes anyag és évezredek óta használják, így a megbízhatóságot és stabilitást nyújt a vevőknek. Azonban a könnyűszerkezetes épületek is jó alternatívát nyújthatnak, ha értő kezek építik őket.

A könnyűszerkezetes épületeket fémből és fából is fel lehet építeni, továbbá ezek kombinációja is elképzelhető. Ezeknél házaknál a fa kezelése elsődleges fontosságú. Fontos, hogy olyan kezelést kapjon, hogy hosszú távon is ellenálljon az eróziónak, valamint olyan anyaggal kezeljék, ami hosszabb távon sem káros a lakók egészségére. Természetesen ezzel nincs probléma manapság, egy szakember figyel arra, hogy a vevők számára a legjobb alapanyagból dolgozzon.

A hőszigetelés szempontjából a könnyűszerkezetes épületek nagyobb törődést kívánnak. Fontos a jó anyagok és precíz illesztések használata, mivel a vékony falak végett egyébként nem bír jó hőtároló képességgel. De egy valóban jól megépített könnyűszerkezetes ház felveszi a versenyt a téglaházakkal is.

Legyen szó akár tégla, akár könnyűszerkezetes épületről, a tető a legtöbb esetben fából készül minden típusnál. Ennek az az oka, hogy a fát könnyű kezelni, megfelelően használva erős és tartós szerkezetet kapunk.

Mikor állnak a falak és van már tető is, akkor még közel sem végeztünk. A ház építésének kövezkező szakasza a különböző szakmunkák elvégzése. A gépészeti és szigetelési munkálatoknál a megrendelőknek általában nincsenek speciális igényei. Hogy például hol haladjanak a csövek, milyen illesztéseket és mérnöki megoldásokat alkalmazzanak a kivitelezés során, hiszen a legfőbb elvárás az, hogy a kialakítás esztétikus legyen és funkcióját megbízhatóan lássa el.

Szigetelés

A szigetelés is olyan, mint az egészség: akkor érezzük fontosságát, ha rossz. A szigetelés megóvja a lakókat és magát a házat is az időjárás viszontagságaitól. Legyen túl hideg, túl csapadékos, túl zajos, egy jó szigeteléssel sokkal kellemesebb életünk lesz – és az alacsony számlákat még nem is említettük. Egy ház építésekor a szigetelésre már akkor kell gondolnunk, mikor a markoló belép a telekre és az utolsó csavar befogatásáig figyelmet kell fordítani rá

Megkülönböztetünk vízszigetelést, hőszigetelést, hangszigetelést.

A vízszigetelés véd a talajvíztől, az esőtől, de például a fürdőszobát is szigeteljük, hogy az alatta lévő helyiség ne ázzon át. Sőt, többek közt az erkélyt is szükséges szigetelni, hogy ne érje víz, ami könnyen be tud szivárogni és a téli fagyok következtében erősen rongálhatja az erkélyt.

A hőszigetelés során több apróságra is oda kell figyelni. Rendkívül sok szigetlőanyag közül tudunk válogatni. Mindegyik rendelkezik előnnyel és hátránnyal is, egyik hatékonyabb, másik olcsóbb, harmadikkal könnyebb dolgozni, negyedik kevesebb helyet foglal, stb.  A ház hőszigetelése energetikai szempontból kulcskérdés. A hőhíd a fal egy olyan pontja, mely jobban vezeti a hőt, mint a többi. A rosszul illesztett szigetelések réseiben, a hézagos ablakkeret, a közművesítések csatlakozói is hőhídként működhetnek.

Talán nem tulajodnítunk neki nagy jelentőséget, hisz tényleg csak pontszerű méretben találhatóak meg, hosszabb távon azonban meglátszik az energiafelhasználásban és páralecsapódásban. A páralecsapódásra azért fontos figyelni, mert a penész ezeken a helyeken jelenhet meg. Egy jól szigetelt és rendszeresen szellőztett házban azonban a lakóknak nem kell tartaniuk a penészedéstől.

Szigetelés során triviálisnak hat, de ökölszabály, hogy mindig a támadott oldalról kell szigetelni. Tehát ha a külső hideg ellen szigetelünk, akkor ne a fal belsejére, hanem kívülre kell feltenni a szigetelést, ugyanúgy a fürdőszobának is a padlóját szigeteljük, nem pedig az alatta lévő helyiség mennyezetét. Ha már külső szigetelés: a belső oldalra csak akkor teszünk szigetelést, ha kívülre sehogyan sem megoldható.
A leendő lakók erről gyakran nem is tudnak, a nem túl alapos kivitelezők elhanyagolják ezt, de a villanyhornyokat is ajánlott levakoltatni (az a kis árok, ahol az elektromos vezetékek mennek a falban) még a vezeték bevezetése előtt. Ha ezt elhagyjuk, a légtömörség nem lesz megfelelő. Ez azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Ha nem elég légtömör egy-egy szerkezeti elem, akkor levegő áramolhat át rajtuk. Ezzel megnő a tulajdonosok fűtési költsége.  Ha a levegőrámlás következtében páralecsapódás következik be, az károsíthatja a szerkezeti elemeket. Nem csak gyengíti azt, de tönkreteszi a festést és penész is kialakulhat, ami nem csak esztétikai problémát okoz, de egészségügyi kockázattal is jár.

Közművesítés, gépesítés

A gépészeti alapcsövek (áram, víz, csatorna, gáz) is már az alapozás során figyelmet kapnak. Meg kell tervezni, hogy hol lesznek a csatlakozók és hol halad be a cső, vagy vezeték az épületbe. A víz, villany, gázcsövek esetében az illetékes szolgáltatókkal ismertetni kell a kialakítás tervét és természetesen minden beavatkozást szakembernek kell végeznie. Ettől a tervtől szükség esetén el lehet térni, viszont minden módosítás során fel kell venni a szolgáltatókkal a kapcsolatot. Ez időbe és pénzbe kerül, tehát tanácsos mielőbb véglegesíteni a terveket. A rengeteg utánajárás sok leendő házigazda kedvét elveszi, de egy megbízható műszaki vezető naprakész információkkal tud szolgálni és akár az ügyintézés jelentős részét át is vállalja.

Az önkormányzattal és szolgáltatókkal pedig már a tervezés során fel kell venni a kapcsolatot. Ügyelni kell rá, hogy minden hivatali kötelességünket teljesítsük.

A közművesítés során is fontos az előrelátás. Az egyes csövek működhetnek hőhídként is, ezt ne felejtsük el. Egy gondos kivitelező akkor is ad módot a villany földvezetéken át való bevezetésére, ha eredetileg légvezeték kerülne kialakításra, mert később még dönthet úgy a tulajdonos, hogy földvezetékre tér át. Ezt úgy alakítják ki, hogy egy nagyátmérőjű védőcső kerül beépítésre, aminek mindkét oldala le van zárva és le van szigetelve. A cső műanyagból készült, de ettől még működhet hőhídként. Ezért a cső belsejét előzetesen szigetelőanyaggal elzárták, mely használat esetén könnyen kivehető. Ez a szigetelés mód annyira hatékony, hogy még passzívházaknál is alkalmazható. Ennek kialakítása apróságnak hat, de a földi áttérés esetén elképesztő könnyebbséget jelent.

A válaszfalak kialakítása után oda is következhet az alapcsövek beszerelése. Ezután a fűtés megoldása. A leendő lakóknak sok lehetősége van a fűtés kiválasztásakor. Radiátor, cserépkályha, kandalló, felületfűtés, vagy ezek kombinációja. Mindegyik megfelelően működik, ha precíz a kivitelezés. A radiátorok helyett manapság a felületfűtés (falfűtés, padlófűtés, mennyezetfűtés) kerül előtérbe. Ez hatékonyabb technológia, mert nem pontszerű fűtés történik, továbbá esztétikailag is előnyösebb. Hőszivattyú alkalmazása esetén nem csak fűtésre, hanem hűtésre is használhatjuk ezeket a felületeket. Fűtésre és hűtésre alkalmas még a felújításoknál és irodákban előszeretettel alkalmazott fan-coil rendszer is. A cserépkályha és kandalló a funkcionalitásán túl esztétiakai szerepet is betölt. De a kényelem miatt ezeket általában kombinálják egyéb fűtőalkalmatossággal is. Ha esetleg nagyobb hidegek jönnek, akkor egy nagy alapterületű ház kifűtése cserépkályhával és kandallóval problémás lehet. Valamint a folyamatos, egyenletes hőmérséklet fenntartása is nagyobb odafigyelést igényel ezekkel az eszközökkel. A kényelem és a meghitt hangulat között nem feltélenül kell döntenie a tulajdonosoknak. Kis előrelátással egyikről sem kell lemondaniuk, így kisgyerekes házaknál egész nap állandó hőmérsékletet tudunk fenntartani az összes szobában, de akár a tűz ropogását is élvezhetjük.

Nyílászárók

A minőségi ház jól funkcionáló és szép nyílászárókkal rendelkezik. Ezek fából, alumínumból és műanyagból készülhetnek. Többen idegenkednek a műanyag nyílászáróktól, de ezek általában alaptalan aggodalmak. Egy jóminőségű ablak és ajtó kiválasztása nem csak esztétikai szempont. A hő- és hangszigetelésben is jelentős szerepet játszanak.

Az ablakok beépítésénél jó ötlet, ha meghatározzuk a pontos lépéseket. Ha nem szükséges, akkor várhatunk a beépítéssel, mert a vakolás, színezés stb. folyamán a nyílászárók megóvása mindenképpen szükséges. De ez részint csak kényelmi és hatékonyságbeli szempont, mivel egy beépített ablakot le lehet fedni, hogy biztonságban legyen a munkálatok során.

Ha törekszünk az igényességre, akkor legyünk kellően körültekintőek a részletekkel is. Az egyik fontos kiegészítő elem a nyílászáró. Az ajtóknak és ablakoknak nem csak esztétikai, hanem energetikai és praktikus funkciót is be kell tölteniük. A felület elszíneződése, tisztítása, ápolása is fontos tényező lehet, ha olyat választunk, amely ezt igényli. A fa természetes, ugyanakkor időnként kezelést kíván, a műanyagot könnyebb tisztítani, de sokan idegenkednek a látványától (bár kaphatóak fa kinézetű műanyagok is), inkább a “műanyag érzetet” szeretnék elkerülni a tulajdonosok. Hőszigetelés szempontjából mindkét anyaggal jól járunk, ha minőségit választunk.

Az udvar kialakítása

Ha a festés készen van és az összes szerelvény (csaptelepek, zuhanyzó, világítás stb.) beszerelésre került, akkor igény szerint a kerttel is foglalkozhatunk. A munkálatok során a növényzetet a lehető legnagyobb mértékben meg kell óvni.

Egy barátságos, nívós otthon ékköve a gondozott kert. Ideális esetben az udvar nem csak parkolóként szolgál, hanem kis odafigyeléssel emel a tulajdonosok életminőségén. Az ápolt kert a lakótér meghosszabbítása: nagyszerű helyszín lehet baráti összejövetelekre, családi rendezvényekre és esztétikailag sem utolsó.

A területen lévő értékesebb fákat, ha csak lehet, akkor őrizzük meg. Egy kertépítészeti terv nagy segítségre van ebben. Minőségi munka nem képzelhető el, ha a tervezők nem dolgoznak össze. Lényeges, hogy az építész, statikus, gépész, energetikus, kertépítő egyeztessenek egymással a kivitelezés során. Ez sok félreértést és nehézséget megelőz. A tulajdonosok számára a legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a tervezés és kivitelezés egy kézben összpontosul.

A kertre nézve lehetnek terveink, de egy kertépítész szakember tanácsait is hasznos meghallgatnunk. Általában az építkezések 40-50%-ához kérnek fel külön kertépítőt. Ő nem csak esztétikailag alakítja ki a kertet, hanem felméri a talajadottságokat és azokkal a növényekkel alakítja ki a kertet, amik tápanyagigényét fedezi a talaj és figyelembe veszi, hogy a tulajdonosok mennyi időt tudnak szentelni az udvarra. Látványos, de sok törődést igénylő növények helyett egy impozáns sziklakert is jó megoldás lehet. Az építés során a földből előkerült nagyobb kövek szépen elrendezve esztétikailag is sokat dobhatnak az udvaron.

Továbbá egy szakember a szükséges napsütésről és vízigényről is tájékoztatja a tulajdonosokat. Egy átgondolt kert természetesen igényel törődést, de nem mindegy, hogy mennyit. Természetesen a leglényegesebb, hogy több örömünk legyen a kertben, mint amennyi munkát kíván az.

Sok rémhír terjeng, hogy milyen állapotban kapjuk meg a kész házunkat, de egy komoly és igényes kivitelezőnél alaptalan az aggodalom. A kivitelezőnek mindenképpen ki kell takarítani az építkezés után. Ez nem csak azt jelenti, hogy a csomagolóanyagokat elviszik, hanem tényleg alapos takarítást. A takarítás nem csak a ház belsejét érinti, hanem az egész telket is természetesen. A hulladékot pedig nem a közeli erdőbe, vagy árokpartra szállítják, hanem hivatalos, legális hulladéklerakóhelyre.

Építkezés időtartama, üteme

Egy építkezés során lehet spórolni, de nem célszerű túlzásba vinni és veszélyeket is rejthet a túlzott takarékosság. Az igényes alapanyagokat ki, valamint egy jó szakembert meg kell fizetni. Az idővel sem lehet spórolni, mert a különböző elemek száradása, szilárdulása bizony időbe telik. Ha hosszútávon tervezünk, akkor pár napot vagy hetet nem éri meg lespórolni, hiszen ezzel veszélyeztethetjük is az épület stabilitását, értékállóságát, minőségét.

 A tervezés átlagosan 2-3 hónap. Egy családi ház építése pedig a kivitelezés sebességétől függően 8-16 hónapig tarthat.

Amennyiben valaki számára nem a gyorsaság a fő szempont, hanem, hogy könnyebben ki tudja gazdálkodni a költségeket, akkor van rá mód,  hogy több szakaszra osszák az építkezést.

 A terv megalkotása után nem kötelező azonnal elkezdeni a kivitelezést. Továbbá az építkezés során is lehetőség van szüneteltetni a munkálatokat. Természetesen ilyenkor ügyelni kell rá, hogy a már felépített rész ne rongálódjon. A vízvédelem ilyenkor sarkalatos kérdés lehet.

 Ha igényes házat szeretnénk építeni, akkor nem mindig választhatjuk az olcsóbb megoldást. Ugyanakkor logikus tervezéssel és megfontolt döntésekkel az árak sem szökkennek az égbe. Gyakori költségcsökkentő eljárás, ha egy kétszintes háznak először csak az alsó szintjét teszik lakhatóvá, a felsőbb szintet pedig később fejezik be. Például amíg a gyerekek nem születnek meg, vagy kicsik, addig még nem építik be a tetőteret, hanem pár évvel később. Így akár 5-6 évvel később is ki tudjuk alakítani a tetőteret. Ezzel jelentősen tudunk spórolni az első ütemnél. Ha valaki nem rendelkezik a szükséges tőkével, akkor ez lehet a legjobb megoldás.

Ugyanakkor kis ráfordítással és előrelátással a jövőbeli költségeket tudjuk nagyban csökkenteni. Ha azt tervezzük, hogy a házat idővel kettéosztjuk, hogy akár több generáció számára is lakható legyen később, akkor ezt jó az elején tisztázni. Ez építészeti és gépészeti megoldásokat kíván, de ha ez eszünkbe jut, akkor kis ráfordítással később nagyságrendileg magasabb összegek kiadásától kímélhetjük meg magunkat. Ne feledjük, hogy egy ilyen lehetőség kiépítése mindig olcsóbb számunkra, mintha később bontásra kerülne a sor.

Záró gondolatok

A minőségi házépítés során lényeges, hogy előre tervezzünk. 10-15 éves távlatokba nehéz persze előrelátni, viszont gondolni kell rá, hogy milyen előírások lehetnek akkor érvényben. Egy kis előrelátással a jövőben akár jelentős kiadásokat is megtakaríthatunk. Nem utolsó szempont, hogy ennek a ház értékének megőrzésében is fontos szerepe lehet. A leglényegesebb szempont, hogy ne érjük be az “éppen jó”-val, hanem ha építkezésre adjuk a fejünket, akkor törekedjünk a magas, de legalább a középmagas minőségre. Már rövidtávon hálásak leszünk érte.

A ház építése egy életreszóló döntés. Egy értéktartó ház otthonként szolgálhat, de akár jó tőke is lehet gyermekünknek, unokáinknak. Minden új ház szép, de egy valóban magas színvonalon, igényesen kialakított épület hamar elkezdi éreztetni további előnyeit a tulajdonosokkal. Ezekből az előnyökből mindenképpen sokkal több van, mint amit esetleg tudtunk volna spórolni rajta a minőség csökkentésével. A fenntartása jóval alacsonyabb, tartóssága jóval hosszabb. Nem romlik el benne hónapról-hónapra valami. És használt házként is jóval magasabb értéke lesz, mint a többinek, mely nem lett nagy gonddal megépítve.

Ha valaki egy ház építésén töri a fejét, akkor ott nincsenek csodák. Sokat spórolni nem érdemes az építkezés során. Ha valaki olcsóbban kínál egy építőanyagot, vagy szolgáltatást, annak megvan az oka. Természetesen némi szerencsénk lehet, ha egy igényes alapanyagot éppen akciósan sikerül megvásárolnunk, de mindenképpen egyeztessünk erről a kivitelezővel.

Ahol a költséget lehet csökkenteni, az az ideálisan megválasztott és túlzásoktól mentes szerkezeti kialakítás, ha a körülmények engedik. De ökölszabályként el lehet mondani, hogy ha jó anyagot akarunk jó minőségben beépíteni, akkor azt meg kell fizetni.

A jó minőségű, tartós ház felépítése nem egy hónap. Nem szabad kapkodni a ház építése során. A kapkodás nem csak az egyes munkákkal való sietséget jelenti, hanem például azt is, hogy nem hagyjuk a betont megfelelő ideig szilárdulni. Ennek időjárási tényezői is vannak. Télen a vakolat, festékek, beton megkötése több ideig tart.

Nem érdemes napokat és heteket spórolni, ha évtizedeket nyerhetünk vele.

Ha kérdése van minőségi ház tervezésével és kivitelezésével kapcsolatban, adja meg elérhetőségét! Ingyenes konzultációnkon minden kérdésére szakszerű választ adunk!

Szakszerű, minőségi tervezésért és kivitelezésért keress fel minket! Ingyenes konzultációért, árajánlatért jelentkezz most, és kollégánk felveszi veled a kapcsolatot!

Ingyenes konzultációt kérek!
Részletes árajánlatot kérek!

Adataid bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki! Mi sem szeretjük a spam-et, így tőlünk sem fogsz kapni!