Bárki, aki álmai otthonát tervezi már sokszor eljátszogatott a gondolattal, hogy milyen legyen a kanapé a nappaliban, milyen legyen a tapéta mintázata a hálószobában, esetleg klasszikus bükk, vagy modern acélszürke legyen-e konyhabútor?

Szinte mindenki elkezd skicceket húzni otthon, amin tervezgeti a kiságy helyét, a fürdőszoba elrendezését, amin aztán magyarázza elképzeléseit a tervezőnek. Egy jó tervező a lehető legtöbb ötletet, vágyat megalkotja, de nyilván itt is vannak praktikus szempontok, amik a megrendelő érdekét szolgálják.

Korábban a terveit mindenki kockás lapra rajzolgatta, esetleg a reggeli kávé mellett egy szalvétára. Manapság azonban elérhetővé váltak olyan háztervező programok, amik a laikusok számára is könnyen használhatóak, megannyi lehetőséggel és funkcióval kecsegtetnek minket. Az így elkészített (néha egészen komoly) tervek már nagyon jó kiindulási alapot nyújtanak a háztervezés során. Továbbá egy ilyen háztervező program segít a tervezőnek és megrendelőnek, hogy “közös nyelvet” beszéljenek. Hiszen pár vonalból a megrendelő gyakran nem sokat lát, valamint néha a tervező sem érti pontosan a megrendelő szóban közölt igényeit, elképzeléseit.

Háztervező programok

Az alábbiakban néhány háztervező programot mutatunk be röviden. Mindegyik rendelkezik előnyökkel-hátrányokkal. Egyiket könnyű használni, de kevés funkcióval bír, a másik már szinte komoly mérnöki munkát is lehetővé teszi, viszont nem tud magyarul. Azonban kis türelemmel igen szép eredményeket el tudunk velük érni. Mi csak arra tudjuk buzdítani a leendő megrendelőket, hogy bátran ötleteljenek, kísérletezgessenek, találják ki elképzeléseiket. Legyenek kreatívak és hozzanak létre több tervet is. Ezeket vigyék el a tervezőjüknek és beszéljék át, mi valósítható meg belőlük.

Sweet Home 3D

háztervező program sweethome3dMagyarországon az egyik legnépszerűbb háztervező program. Ez nem csak azért alakult így, mert magyar nyelven is elérhető, hanem azért, mert igen felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, ezért kezdők is nyugodtan belevághatnak! A Sweet Home 3D-vel az alaprajztól kezdve a bebútorozott házig képesek vagyunk megjeleníteni az elképzeléseinket.

Ez a háztervező program rendelkezik bútorkatalógussal, ami különböző kategóriákra osztva tartalmazza a leggyakoribb berendezési tárgyakat (éjjeli szekénytől kezdve, asztalon át a radiátorig).  A Sweet Home 3D.ben felülnézetből tervezhetünk, itt húzzuk meg a falakat, helyezzük el az ablakokat, ajtókat, bútorokat. Azonban a 3D nézet adja a legnagyobb élményt. Itt akár úgy is végigsétálhatunk a háztervünkönk, mintha valódi lakói lennénk fel nem épült házunknak.

A program kezelhetőségét nagyban segíti, ha előtte elolvassuk a súgót, valamint sok ötletet szerezhetünk, ha a programban készült mintaotthonokat is megnézünk tervezés előtt.

MyHouse

Ez a háztervező program is elérhető magyar nyelven, viszont sajnos csak pénzért letölthető. Ezért azonban jóval többet kapunk, mint a Sweet Home 3D-vel. A MyHouse képes rá, hogy a pincétől a padlásig az egész házat megtervezzük vele, sőt, még a kertet is megalkothatjuk. Bőségesen kapunk ötleteket a berendezéshez, ugyanis több ezer ajtó, ablak, bútor és egyéb eszközök is rendelkezésünkre állnak a házunk berendezéséhez.
Ezen kívül árakkal is könnyen kalkulálhatunk, mivel kiszámolja, hogy hány tégla szükséges, és mennyibe kerülnek a bútorok.

Továbbá képesek vagyunk 360 fokos fotókat is készíteni, továbbá az ingyenes Quick Time rendszer által valósághűen, gyorsan és szabadon mozoghatunk az épületben.

Jó hír, hogy a MyHouse háztervező program kipróbálásához nem kell költségekbe vernünk magunkat, hiszen az egyhónapos demo ingyenesen elérhető!

Ikea konyhatervező

Főleg a nők körében kapott nagy népszerűséget a konyhatervező, igazi kultusz nőtt köré. Nem meglepő, a konyha minden házban egy nagyon privát és kulcsfontosságú helyszínnek minősül. Ezzel a szoftverrel öt lépésben tervezhetjük meg leendő konyhánkat.

háztervező program ikeaElőször a méreteket kell megadni, aztán a stílust, a színeket, majd a berendezést. A kész tervet ki is nyomtathatjuk, le is menthetjük. Ikea szoftverek segítségével egyébként a hálószobát, irodát, de akár polcokat is tervezhetünk.

A profi háztervezőmérnökök szeretik, ha az ügyfelük határozott elképzelésekkel rendelkezik. Ugyanakkor szinte mindig szükséges némi kompromisszumot kötni. Ennek nagyon sok oka lehet. Kezdve a megrendelő anyagi lehetőségein át, a szigetelési szempontokig, törvényi előírásokig, statikai jellemzőkig.

Viszont egy minőségi mérnök képes rá, hogy a lehető legtöbb elképzelést megvalósítsa. Sőt, a tapasztalata által olyan ötleteket, szempontokat is adhat, amire a megrendelők eleinte nem is gondoltak.

Tehát ezek a programok nagyon jó lehetőséget nyújtanak az egyéni ötletelésre, de bízzunk a tervezőnkben, hiszen az ő célja, hogy mi a legelégedettebbek legyünk az építkezés végén.

Tervek ide-oda, nem érnek sokat, ha olyan építészmérnökkel találkozunk, aki nem fogékony az ötleteinkre. A valóban tapasztalt és minőségi építészt onnan ismerjük meg, hogy terveinket nem elutasítja, hanem azt továbbgondolja és képes megvalósítani.

SketchUp Make

sketchUpEz a háztervező program már nem annyira a kezdő felhasználóknak készült. Ezzel a konyhától kezdve a kertig, az egész leendő otthonunk megtervezhető. A SketchUp ingyenes verziója is elérhető. Ez a verzió is többet tud, mint egy a többi háztervező program. Itt egy CAD program található, ami arra képes, hogy a vázlatokat 3D-ben is kinyomtassuk, sőt nem előre legyártott bútorok közül tudunk csak válogatni, hanem mi magunk is készíthetünk berendezési tárgyakat.
Ezt a háztervező programot csak sok YouTube oktatóvideó megnézése után tudjuk csak kellő szinten alkalmazni, viszont akkor nagyságrendileg több szabadságot kapunk, mint a többi programtól.
Ha műszaki beállítottságúak vagyunk, akkor viszont bátran próbáljuk ki ezt a szoftvert is!

Home Designer Suite

A Chief Architect már 1991 óta gyárt háztervező programokat, ezért nagy tapasztalattal rendelkezne e téren. Ennek megfelelően professzionális szoftverekkel rendelkeznek, amiket nem csak mérnökök használhatnak. A Home Designer Suit rendelkezik kerttervezővel, építőanyag- és költség kalkulátorral is.

háztervező program kicsiEz a verzió nem igényel különösebb szakértelmet, ha első pillantásra bonyolultnak is tűnik. Ezért kezdés előtt nézzük meg az oktatóvideóját. Ez nehézséget okozhat azoknak, akik nem beszélnek angolul, mivel magyar nyelven nem elérhető ez a program jelenleg.

Nagyon aprólékosan tervezhetünk vele, aminek viszont az árát is megkérik, hiszen 100 dolláros programról van szó. Az ingyenes verzióját érdemes kipróbálni, hiszen ekkor kiderül, hogy mennyire nagyszerű szoftverrel állunk szemben. Problémát jelenthet, hogy az ingyenes verzióban nem áll rendelkezésünkre mentési lehetőség, viszont a fizetős verzióban már olyan nyomtatványokat is tudunk készíteni, ami a leendő tervezőnk számára is használható lesz.

Ez a kis felsorolás csak némi betekintést nyújtott a jobbnál jobb háztervező szoftverek világába. Ha házépítés előtt állunk, akkor nagyon megkönnyítjük vele saját és a tervezőnk munkáját is, ha már konkrét elképzelésekkel rendelkezünk.

Háztervezés, házépítés előtt áll? Magas minőségű, egyedi házban gondolkodik a tucatmegoldások helyett? Vegyen részt ingyenes konzultációnkon!

Érdekel a minőségi házépítés!