Életünk legmeghatározóbb része, ha saját otthont veszünk, vagy építünk. Nagyon sok dolgot kell előtte mérlegelnünk, hogy a legjobb döntést hozzuk.

Amikor önálló életet kezdünk tervezni, hogy végre kirepüljünk a szülői fészekből, vagy a régi albérletünkből, akkor sok kérdés merül fel:

  • mekkora térre lesz szükségünk?
  • milyen a biztonság?
  • melyik a legjobb környezet családunk számára?
  • hány gyerekünk lesz?
  • szeretnénk-e házikedvencet?
  • csendet és békességet szeretnénk, vagy örök nyüzsgést?
  • rezsi?
  • közlekedési szempontok?

És még végtelenül sok másik szempont…

Nehéz, talán nem is lehet igazságot tenni, ha az otthontervezés kerül szóba. Hiszen mindenki mást képzel el magának. Azon szerencsések, akik megtehetik, hogy saját ingatlanuk legyen, eltérő igényekkel rendelkeznek. Akkor tudunk jó döntést hozni, ha nem csak a mára gondolunk, hanem a mi és gyermekeink jövőjét is szem előtt tartjuk.

Ez a kis összefoglaló arra szolgál, hogy támpontot nyújtson, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni.

Olvassa el pro-kontra érveinket a lakás és kertes ház között, hiszen az otthontervezés ott kezdődik, hogy eldöntsük, melyikben képzeljük el jövőnket.

Beszéljünk akár lakásról, akár házról, mindkettő nagyon széles skálán mozog.

Az árakat meghatározza az elhelyezkedés (közlekedés és a környék), fekvés, állapot, méret, infrastruktúra, stb.

Lakást szinte alig lehet venni tulajdonostól, mivel az ingatlanközvetítők rendkívüli módon uralják a piacot. Ennek az az előnye, hogy egy-egy közvetítő sok lakást tud számunkra mutatni. Negatív oldala, hogy ő az árrésből él, tehát ha ingatlanközvetítőtől vásárolunk lakást, akkor súlyos százezrek pusztán arra mennek el, hogy őt kifizessük. És neki az az érdeke, hogy minél drágábban adja el a lakást számunkra.

Ezzel a tulajdonosok sem járnak jól és mi sem, hiszen a tulajdonos kevesebbet kap, mi pedig nem kapunk szakszerű tájékoztatást, csupán a lakások  valós és  vélt előnyeit.

Természetesen vannak korrekt közvetítők is, de ha megnézünk egy álláshirdetési rovatot, akkor nem véletlenül szól minden harmadik az “ingatlantanácsadásról”. Sokan gyorsan meg szeretnének belőle gazdagodni, bármilyen áron. Tehát hiába az a pár korrekt kereskedő, de a többségük sajnos nem ilyen, és mi aligha tudunk kiigazodni a közvetítők tömkelegében.

Mennyiért juthatunk hozzá?

Hiába készülünk fel, a lakásvásárlásnál a szerencse ugyanolyan fontos, mint a hozzáértés. Amennyiben egész életünket ott tervezzük leélni, ez sajnos igen nagy kockázatot jelent. Nem túl bizalomgerjesztő az a jelenség sem, hogy az ingatlanközvetítők tréningeket tartanak, hogy hogyan tudják úgy berendezni a lakást, hogy azért minél többet tudjanak elkérni. Egyes szakemberek szerint egy így berendezett lakás (szép függöny, pár díszpárna, szőnyeg, illatosító stb.) akár egymillióval (!) is növelheti az ingatlan értékét. Megdöbbentő ez a szám, ha azt nézzük, hogy csupán 20-30.000 forint ráfordításával mennyivel többet kérnek el a gyanútlan vásárlótól.   

Sokan meglepődnek, akik azt hiszik, hogy kertes házat csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak, hiszen valójában nem drágább, mint egy átlagos lakás. Egy téglaépítésű családi ház négyzetmétere 200.000 forint körül van, amely egy 100m2-es ház esetében 20 millió forint. 20 millióért általában nem nagyon válogathatunk a minőségi lakások között.

Családi ház építésekor viszont (szó szerint) az első ásónyomtól a kulcs átvételéig ott lehetünk, így biztosak lehetünk benne, hogy tényleg azért fizetünk, ami elkészült. Sőt, amíg egy leinformálható, referenciákkal és szakképzettséggel rendelkező tervező és kivitelező számonkérhető és törvényileg elszámoltatható a végzett munkáért, addig egy pár hónapos tapasztalattal rendelkező ingatlanközvetítőt nem biztos, hogy egy év múlva elérünk, ha valamilyen probléma adódik.

Környék

Az otthontervezés során az internetet böngészve a fiatalok inkább a belvárosra szavaznak, de a középkorúak, vagy fiatal családosok általában jobban éreznék magukat a egy kertes házban a zöldövezetben.

Nagyon sok érv szól mindkettő mellett és ellen is, de ahogy az életünk változik, idővel az igényeink is mások lesznek.

A lakások mellett szól, hogy általában olyan helyen fekszenek, ami közlekedés szempontjából kényelmes, sok a busz, villamos. Közel vannak a szórakozóhelyek és az üzletek.

A kertes házak többnyire a városok szélén helyezkednek el. Emiatt némileg többet kell utazni, ha ugyanoda szeretnénk menni szórakozni, vagy bevásárolni. A közlekedés is némileg kötöttebb továbbá nem 5 percenként jár a busz, hanem 10.

Otthontervezésnél hosszabb távra kell gondolnunk. Már a telekvásárlásnál vegyük figyelembe, hogy milyen iskolák vannak a környéken, milyen várostervezési elképzelések és lehetőségeink vannak. Budapesten az ingatlanárakat teljesen felborította az új metró építése, tehát aki pár éve egy lesajnált környéken élt, most már egy “menő” lakás tulajdonosa. A város külső részei is egyre jobban be vannak csatolva a belváros véráramába, így közlekedés szempontjából már egyre kevésbé döntő fontosságú, hogy valaki a külvárosban, vagy belvárosban él-e.

Tisztaság, lakóminőség

Ha fórumokat nézünk, akkor rendre előjön ez a kérdés is. A közvélekedés szerint a lakásokban kevesebb az élősködő, mint a kertes házakban. Ez azonban nem így van. Pókok, hangyák és egyéb ijesztő rovarok akkor jelennek meg, ha nem tartunk tisztaságot.

Valójában egy családi házat és környékét nem nehezebb rendben tartani, mint egy lakást. Hiszen a lakásnak a belsejéért mi vagyunk a felelősek, de a szomszéd is olyan, mint az ingatlanközvetítő: a szerencsén múlik, hogy mit kapunk. Sajnos lakásvásárlás előtt a szomszédokat nem tudjuk megismerni, holott nem is hinnénk, hogy mekkora szerepük van az életünkben – akkor is, ha nem találkozunk velük naponta.

A lépcsőház tisztasága, biztonsága, békessége és egyéb higiéniai szempontok esetében ugyanúgy rájuk vagyunk utalva, mint ők miránk. Sok rémhírt hallani arról, hogy egész lépcsőházakat tesz tönkre egyetlen rendetlen lakos. A csótányokat és egyéb élősködőket mi hiába próbáljuk kiűzni, ha a szomszéd erre nem hajlandó.

Aki járt a világban nem csak turistaként, az tudja, hogy Budapest a tisztább nagyvárosok közé sorolható. Ugyanakkor a kerületi önkormányzatok minden erőfeszítése ellenére sem sikerül mindenhol a “zöldövezeti” tisztaságot biztosítani. Ez nem csak esztétikai problémát jelent, de a kisgyerekes családok számára komoly veszélyforrás is lehet.

Ezzel szemben a családi házaknál télen havat kell lapátolni. Az elmúlt telek tanulsága alapján, ez azért nem túl gyakori. Viszont a fórumokon általában a fűnyírástól tartanak azok, akik lakások és házak között vacillálnak. A kommentelők szerint egy családi házban napi szinten órákat kell foglalkozni azzal, hogy rendezetten nézzen ki házunk.

Természetesen ez nincs így. Egy nagyobb udvart is nagyjából 1-1,5 óra alatt lehet lenyírni, ami általában 10-15 naponta esedékes. Ez az időjárástól függ többnyire, hiszen a fű is szezonálisan nő. Késő tavasztól kora őszig nagyobb intenzitással nő, de októbertől áprilisig többnyire a pincében áll a fűnyírónk.

Ha újépítésű házat tervezünk, akkor viszont az az izgalmas lehetőségünk van, hogy a saját birodalmunkat felépítsük. Tehát választhatunk fűfajták közül, vagy praktikus térkővel is fedhetjük udvarunk egy részét. A bokrok és fák, lugasok, tűzrakóhelyek, hinták telepítése szintén csökkenti a fűvel borított terület nagyságát.

Biztonság

Sarkalatos ponthoz érkeztünk az otthontervezés során, mert az otthonunk elsődleges célja, hogy biztonságot, oltalmat nyújtson. Aki nem érzi magát biztonságban házában, lakásában, annak egész élete nyugtalan lesz.

Anyagi és személyi vonzata van a biztonságnak. Sokan félnek, hogy egy családi házba könnyen betörnek és a szomszédok nem csinálnak semmit. Főleg szomszédtól függ, mert a társasházakban sem biztos, hogy segítőkész szomszédokkal vesszük magunkat körbe. Ugyanakkor egy minőségileg felépített ház, amely nem csak szép, hanem funkcióját is ellátó kerítést kapott, az dupla akadályt állít az esetleges betörők számára. A statisztikák szerint a városokban általában nem a zöldövezeti külvárosban történnek anyagi és és életellenes bűncselekmények nagyobb számban, hanem a belváros melletti szegényebb negyedeket rejtő szegregátumban. A városokhoz kötődő zöldövezetek igen biztonságosak általában.

Amennyiben udvarunk van, akkor a parkolásunk egyszerűen megoldott és biztonságos is. Nem is beszélve a fedett garázs nyújtotta összes előnyről. Sajnos Budapest egyik égető problémája, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű parkolóhely. Lakástulajdonosként hiába áll rendelkezésünkre parkolóhely a lakás előtt,

ha azt éppen más használja. Gyakori, hogy télen-nyáron csak több utcányira sikerül megállnunk lakásunktól. A kockázatot nem csak a feltörések jelentik, hanem a szűk parkolóhelyek miatti koccanások, karcolások is. Hiába vagyunk vétlenek, egy-egy ilyen kis baleset az egész napunkat el tudja rontani, továbbá járművünk értékét is jelentősen csökkenti.

Magánélet

Aki szereti a nyüzsgést és jó szomszédokkal kerül össze, az általában jól érzi magát a társasház okozta forgatagban. A lakások többségénél ez a közelség egyben a hátrányt is jelenti. Éjszakai szellőztetésnél könnyen meghallhatjuk, ha az egyik lakó éppen megjött, elment. A felettünk lévő akciófilmet néz, a bal oldali veszekszik a telefonban, mögöttünk pedig elindult a centrifuga. A légkondi zúgása zavarhat minket, vagy éppen mi zavarhatjuk vele a többiek nyugalmát. Sok kisgyerekes lakáslakó számára problémát okoz, ha a gyerekünknek nő a foga, vagy éjszaka gyakran felsír. Ilyenkor természetesen senki nem hibás, viszont szomszédként nem könnyű ezt tolerálni hosszabb távon, ha vékonyak a falak.

Előfordul, hogy a műszaki problémákban vétlenek vagyunk, mégis érezzük hatásait. A lift elromlása, csőtörés okozta beázás is előfordulhat.

Egy minőségi lakásban ezek kevesebb problémát jelentenek, viszont ma Magyarországon a lakások többsége meglehetősen idős, az új építésűek pedig gyakran drágábbak, mintha családi házat építenénk.

A kertes házak lakói ugyanakkor megkapják a megfelelő méretű személyes teret, vicces hasonlattal élve, egy fajta várárokként szolgál az udvaruk. A nagyobb terek miatt a családtagok számára is biztosított az elvonulás lehetősége. Így, ha valakinek éppen dolgozni, vagy tanulni kell, azt csendes környezetben teheti meg. A társas életről sem kell lemondanunk. Nem zavar senkit, ha éppen zenét szeretnénk hallgatni, vagy csak este jut időnk porszívózni. Nagy népszerűségnek örvend nyaranta a grillezés a kertes házak lakóinál, ahol barátokat és szomszédokat látnak vendégül, közben a gyerekek az udvar másik végében is biztonságban játszhatnak.  Sajnos sok lakástulajdonos ezt nem teheti meg otthon, mivel a szűk erkélyen erre nincs megfelelő tér, valamint a keletkező füst pedig a szomszédokat zavarhatja.

Örök vitatéma, hogy hol tartsunk állatot. A lakástulajdonosok szerint a háztulajdonosok kizárólag az udvaron bezárva tartják a kutyáikat, míg ők bezzeg naponta kétszer sétáltatják az övéiket. A háztulajdonosok ezzel szemben azt mondják, hogy a lakástulajdonosok kutyái egész életükben a járólapon kell, hogy éljenek, kivéve azt a napi egy, jobb esetben két alkalmat, amikor megsétáltatják a járdán a kutyát.

Sajnos nagyon sok háziállat nem él megfelelő körülmények között. Amennyiben kutyánk van, azzal sokat kell foglalkozni. A hiedelmekkel ellentétben a háztulajdonosok is sétáltatják a kedvenceiket, valamint amíg a gazda nincs otthon, addig a szabad levegőn és természetes talajon tud játszani a négylábú.

A tisztaság szempontjából is előnyösebb, ha rendelkezünk udvarral, hiszen ha kutyánk döntő részt az udvaron él (ott alszik, játszik, eszik), akkor a házunkban sem kell félteni bútoraink állapotát és tisztaságát.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az állataink érdekében a láncon való tartást szerencsére nem engedik a jogszabályok. Emiatt viszont gondoskodnunk kell róla, hogy udvarunk zárt legyen, hogy kedvencünk ne induljon felfedezőtúrára a szomszédokhoz. Az udvaron élő kutyáknál viszont figyeljünk oda az időjárási viszontagságokra. Gondoskodjunk, hogy be tudjon húzódni fedett, árnyékos helyre, ha úgy szeretné.

Összességében kedvencünk sokkal minőségibb életet élhet egy kertes házban.

Költségek

Akár családi házban, akár lakásban élünk, mindegyik megoldható olcsón és drágán is. Gyakori tévhit, hogy a társasházakban olcsó az élet, de ez nem feltétlenül van így. A közös költség és a rezsi díja sok esetben akkor is fizetendő, ha nem is használjuk a lakást. A fenntartás szempontjából a lakás felépítése döntő fontosságú. Sok lakásban sajnos nem megfelelő a szigetelés. Hiába néz ki szépen az új nyílászáró, ha az nem látja el jól a feladatát.

Amennyiben otthontervezésünk során családi házban képzeljük el jövőnket, akkor sokkal nagyobb a mozgásterünk. A fűtést akár gázzal, cserépkályhával, kandallóval, de elektromos fűtéssel is meg tudjuk oldani, sőt, ezek kombinációjával is. Ez lakásban sajnos nem kivitelezhető. A lakás kiadásait egyéb módon is lehet csökkenteni. A nyílászárók minőségéért mi felelünk, valamint kiválaszthatjuk, hogy melyik a kedvezőbb fűtési alternatíva számunkra.

Ha a fenntarthatóság a célunk, akkor könnyen tudunk napelemet is beépíttetni, amely 8 év alatt rendszerint behozza az árát. Ez az idő csak először tűnik soknak, de már a 8 év alatt is folyamatosan rezsink töredékét kell fizetnünk. Udvarunkban építhetünk komposztálót, valamint az esővíz is nagyszerű megoldást jelent, ha éppen öntöznénk.

A lakásokban gyakran problémát jelent a nagy hőség nyáron. Ez ellen különböző szellőztetési trükkökkel, vagy klímaberendezéssel harcolhatunk. Ha újépítésű házban gondolkodunk, akkor viszont léteznek olyan technikák és árnyékolási megoldások, melyek jócskán elviselhetőbbé teszik a nyári hőséget.

Zárásként

A fenti pontok a teljesség igénye nélkül világítottak rá néhány pontra, amit érdemes fontolóra vennünk, ha új lakást vásárolnánk, esetleg házat építenénk. Valójában mindegyik lakótér alkalmas a minőségi életre, csupán el kell döntenünk, hogy számunkra mi a fontosabb.

A nagyobb szabadság és személyes tér megléte, vagy az éjjel-nappali nyüzsgés? A belváros közelsége, vagy a környezet és jó levegő szeretete? Szeretné tudni, hogy mitől lesz egy ház valóban minőségi? Min múlik, hogy Ön és családja örömét lelje benne?

Többet szeretnék tudni!

Igen, elolvasom a cikket!