Minőségi otthonunk építési költségeinek jelentős részét arra fordítjuk, hogy kedvező legyen a házunk fenntartási költsége. A jó szigetelés, energiatakarékos berendezések, mind-mind arra szolgálnak, hogy kedvező legyen a házunk energiafelhasználása. A kedvező energiafelhasználást sokan összekötik a passzívházzal. Akik tartanak a gazdaságos ház építési költségeitől, azoknak nem kell aggódniuk. Már viszonylag alacsonyabb ráfordítással is úgynevezett “passzívközeli” házunk lehet. Ehhez minőségi alapanyagok és hozzáértő szakemberek szükségesek, de a környezet megóvása és a jelentősen alacsonyabb számlák hónapról hónapra éreztetik velünk, hogy jó döntést hoztunk.

Mivel egy ilyen minőségi otthon fenntartása jóval kedvezőbb, mint egy olcsóbb kivitelű házé, ezért az ilyen gazdaságos ház megépítése nem luxus, hanem előrelátás és jövedelmező befektetés.

Azonban a drága szigetelés és hatékony fűtőtest még nem garantálja, hogy innentől elfelejthetjük a magas számlákat, hacsak nem figyelünk az alábbiakra.

Vízhasználat csökkentése

olcsó házépítés

Azt szinte mindenki tudja, hogy a zuhanyzás során harmadannyi vizet használunk el, mintha megtöltenénk egy fürdőkádat. Egy átlagos fürdőkádba 100-120 liter vizet töltünk, míg zuhanyzásnál a többség 40 liter vizet használ el. Ha fürdés helyett néha a zuhanyt választjuk, már az is jelentősen csökkenti vízhasználatunkat.

Kapható víztakarékos zuhanyrózsa is, mely kisebb mennyiségű vizet használ el, de a vízsugarak nagyobb sebessége miatt olyan érzetet kelt, mintha sok vízzel zuhanyoznánk.

Hasonló eszközt lehet venni a csapokra is. Az úgynevezett perlátort fel kell tekerni a csapok végére és ezzel nagyjából harmadannyi vizet használunk. Természetesen egy pohár vízhez ugyanannyi víz kell ilyenkor is, viszont a kézmosáshoz, mosogatáshoz, fogmosáshoz jóval kevesebb vizet fogunk elfolyatni. Ezzel a pár száz forintos kiadással jelentősen csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat.

olcsó házépítés

Az illemhely használata során is vannak praktikák, hogy csökkentsük a gazdaságos ház fenntartási költségét. Azt természetesen nem javasoljuk, hogy ne öblítsük le a wc-t minden használat után, viszont használhatunk kevesebb vizet, mint eddig. Ha öblítőtartályos wc-vel rendelkezünk, akkor egy másfél literes, pet palackot helyezzünk tartályba. Ezzel kevesebb vizet fog utánatölteni a rendszer, viszont még mindig lesz elegendő, hogy leöblítsük a toalettet.

Az egy főre eső napi vízfogyasztás Magyarországon átlagosan 140 liter. Ennek negyedét, harmadát a mellékhelyiségben használjuk el. Ha belegondolunk, akkor fejeként évente 13-15 ezer liter ivóvizet húzunk le a wc-n. A Föld lakosságának nagy része nem jut elég ivóvízhez, de a fejlett országokban pedig még a toalettet is ivóvízzel öblítik le.

A passzívházak, vagy gazdaságos házak nem csak minőségi anyagokból állnak, hanem intelligens megoldásokkal is rendelkeznek. Például egy könnyű átalakítással abbahagyhatjuk a pazarlást, ezzel nem csak ivóvizet mentünk meg, de a szolgáltató is kevesebbet fog kérni tőlünk a hónap végén. Ha ugyanis a fürdő, vagy kézmosóvízzel oldjuk meg a wc öblítését, akkor a fogyasztásunk jelentősen csökken. Egy ilyen átalakítás természetesen némi pénzbe kerül, de ha újépítésű házban így építjük ki ezt a rendszert, akkor az nem kerül pluszköltségbe. Érdemes elgondolkodnunk rajta.

Csöpög a csap?

Nem csak az idegeinket, de a számlánkat is megterheli egy csöpögő csap. Havi szinten akár 160-190 liter víz elfolyik a ezáltal. A vízcsöpögés megszüntetése nem ördöngősség, általában csak pár pillanatot vesz igénybe. A legjellemzőbb hibaforrás az lehet, ha kilazult egy csavar, vagy csak egy párforintos tömítést kell kicserélni. Ne hanyagoljuk el, mert a csöpögés végett nem csak a vízfogyasztásunk nő meg, hanem vízkő is megjelenhet a csöpögés helyén.

Vízmelegítés

Természetesen a legolcsóbb az lenne, ha nem használnák meleg vizet, de ez persze nem kivitelezhető. Viszont nagy jelentősége van, hogy milyen módon melegítjük azt!

Ha a tűzhely helyett vízforralóval melegítjük fel a főzéshez használt vizet, az jóval kedvezőbb energiafogyasztás szempontjából. Természetesen egy leves megfőzéséhez a tűzhelyet használjuk, viszont teafőzéshez a vízforraló a jó megoldás. 

Elektromos kiadások csökkentése

Az elektromos kiadások csökkentését sokan csak életmódváltással tudják elképzelni. Érthető tehát, hogy többen idegenkednek ettől a témától. Senki nem szeretné visszafogni a szórakozással eltöltött idejét, vagy csökkenteni az életminőségén. De nem törvényszerű, hogy ez így legyen. Egy gazdaságos ház építésekor sok okos megoldással csökkenthetjük házunk fogyasztási költségét. Például az átgondolt árnyékolás után a nyári kánikula is sokkal elviselhetőbbé válik, ezért a klímánk fogyasztása is kedvezőbb lesz.

Az alábbi praktikák nem korlátozzák életvitelünket, de némi odafigyeléssel észrevehetően kisebb számla fog érkezni az elektromos szolgáltatónktól.

Energiatakarékos égő

olcsó házépítés

A legegyszerűbb spórolási mód. Ezeket mindenki ismeri, de sokan még idegenkednek használatától. A jóminőségű égők ára meglehetősen magas (1000-1500 Ft), de az alacsonyabb villanyszámlával ez szinte azonnal megtérül. Az élettartamuk is hosszú, ha megfelelően használjuk: kerüljük a gyakori le és felkapcsolást, valamint ne érjünk hozzá “piszkos” kézzel. Ha becsavarjuk, használjuk például a dobozát, egy papírzsebkendőt, vagy tiszta rongyot. Ugyanis ha a bőrön lévő izzadtság rákerül az égő felületére, az jelentősen csökkentheti az élettartamát.

Tipp

Kerüljük a sűrű le- és felkapcsolást! Ezzel az élettartama jelentősen megnő az égőnek. Továbbá egy lámpa felkapcsolása több energiát igényel, mintha egyszerűen felkapcsolva tartanánk. Természetesen ne hagyjuk égve egész nap, viszont ha csak kilépünk a szobából, akkor nem kell azonnal lekapcsolni a világítást.

Egy TV, játékkonzol, számítógép bekapcsolása viszont jóval nagyobb energiát kíván. Ezeket kényelmetlen is úton-útfélen ki- és bekapcsolni, viszont a hibernálás, vagy alvó üzemmód használata jó ötlet, ha fél, vagy egy órára ott kell hagynunk a számítógépünket.

Olvasólámpa, vagy csillár?

Ha éppen nem szükséges a nagy fényerő az adott szobában, akkor nem a csillár használata a legmegfelelőbb. Akár két kisebb fogyasztású lámpa is jobb megoldás lehet. Ezzel az erős fény helyett egy kellemes hangulatvilágítást kapunk, valamint a kiadásaink is csökkennek, ha nem a több, nagyteljesítményű izzót használjuk órákon át. Kaphatóak állítható fényerejű, hangulatvilágítást szolgáltató lámpák is. Ezek nem csak kevesebbet fogyasztanak, hanem a kialakításuk is esztétikus, valamint a fényszórásukat is külön erre alakították ki.

Egyre több passzívközeli, gazdaságos házban használnak ledes világítást. Ezek fogyasztása kevesebb, mint a hagyományos égőké, valamint nagyon kreatívan használhatóak. Nagyteljesítményű ledekkel akár szobákat is be lehet világítani, de olvasólámpának is kapunk megfelelő ledes lámpákat. Dekorációs célból sem utolsók, egy ízlésesen használt ledszalaggal feldobhatunk egy-egy unalmasabb sarkot.

Húzzuk ki!

olcsó házépítés

A passzív házban is szükség van arra, hogy figyeljünk áramfogyasztásunkra. Ha nem használunk valamit napi szinten, akkor nem éri meg bedugva tartani. Egy nem használt telefontöltő, kikapcsolt tv is fogyasztja az áramot. Ezeket húzzuk ki a dugóból, ha nem használjuk őket huzamosabb ideig. Szerencsére ezért nem szükséges az asztal alatt és szekrény mögött bujkálni, hiszen tudunk venni olyan elosztókat, amivel egy gombbal tudunk több eszközt is áramtalanítani. Egyre több passzívközeli, gazdaságos házban használnak ledes világítást. Ezek fogyasztása kevesebb, mint a hagyományos égőké, valamint nagyon kreatívan használhatóak. Nagyteljesítményű ledekkel akár szobákat is be lehet világítani, de olvasólámpának is kapunk megfelelő ledes lámpákat. Dekorációs célból sem utolsók, egy ízlésesen használt ledszalaggal feldobhatunk egy-egy unalmasabb sarkot.

Tipp

Vegyünk, vagy kérjünk kölcsön fogyasztásmérőt! Ezzel megtudhatjuk, hogy egyes eszközök mennyi áramot fogyasztanak. Egy kanadai programban fogyasztásmérőket adtak pár családnak. A kísérlet végére 9%-kal csökkentették áramfogyasztásukat, mert tudták, hogy melyik eszköz mennyit fogyaszt, így jobban tudtak figyelni fogyasztásukra.

Húzzuk ki!

olcsó házépítés

Sokan tudják, hogy a nagy háztartási gépek fogyasztják a legtöbbet. Ráadásul ezek használatát nem is tudjuk kikerülni, csak picit ésszerűbben használni. A bankszámlánk hálás lesz ezért.

A mosógépet ne indítsuk el, ha csak félig van, de ne is tömjünk bele többet, mint amit a gyártó ajánl. Az előbbi esetben pazarlunk, az utóbbinál pedig a mosás hatásfoka csökken. Lehetőleg ne mossuk “túl” a ruhákat. Ha nem szükséges, akkor kerüljük a nagy hőfokot

Ha felépítettük gazdaságos házunkat, akkor kár lenne elrontani ezt a jó lehetőséget egy rosszul működő, sokat fogyasztó hűtővel. A hűtő a legnagyobb fogyasztó egy háztartásban. Mindenképpen törekedjünk rá, hogy a legjobb energiabesorolásút válasszuk, valamint ne vegyünk a szükségesnél nagyobb hűtőt. Egy rosszabb energiabesorolású hűtőt olcsóbban megkapunk, viszont pár hónap alatt a villanyszámlán látjuk a különbözetet. A hűtő ne hűtsön túl, elég, ha 5 fokon tartjuk a hőmérsékletet benne, a fagyasztóban pedig -18 fokon. Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert ez nagyon megdobja a fogyasztását. Rendszeresen olvasszuk le, hiszen a kialakuló jég miatt talán rosszul csukódnak az ajtajai, így pedig szintén sokkal több energiát fogyaszt a berendezésünk.

A hűtőt tartsuk hűvösebb helyen, valamint ne legyen üres, vagy félig kihasznált. Ha nincs tele a hűtőnk, akkor beletehetünk pár vizespalackot is. Ezeket persze le kell hűtenie, viszont később jobban tartja a hőt, ezáltal ritkábban kapcsol be. A hűtő hátulján lévő hőelvezető rács és a fal között mindig hagyjunk elég helyet, ne takarjuk el! Ha nem áll rendelkezésére elég helye a hő elvezetésére, akkor rosszabb hatásfokkal fog dolgozni gépünk.

Már csak ezzel a pár praktikával is úgy spórolunk, hogy az nem jár lemondással. A kiadások csökkentése természetesen akkor a legjobb, ha egy jól szigetelt, magas minőségben és igényes alapanyagokból álló házat építünk.

A passzív házban is szükség van arra, hogy figyeljünk áramfogyasztásunkra. Ha nem használunk valamit napi szinten, akkor nem éri meg bedugva tartani. Egy nem használt telefontöltő, kikapcsolt tv is fogyasztja az áramot. Ezeket húzzuk ki a dugóból, ha nem használjuk őket huzamosabb ideig. Szerencsére ezért nem szükséges az asztal alatt és szekrény mögött bujkálni, hiszen tudunk venni olyan elosztókat, amivel egy gombbal tudunk több eszközt is áramtalanítani. Egyre több passzívközeli, gazdaságos házban használnak ledes világítást. Ezek fogyasztása kevesebb, mint a hagyományos égőké, valamint nagyon kreatívan használhatóak. Nagyteljesítményű ledekkel akár szobákat is be lehet világítani, de olvasólámpának is kapunk megfelelő ledes lámpákat. Dekorációs célból sem utolsók, egy ízlésesen használt ledszalaggal feldobhatunk egy-egy unalmasabb sarkot.

Szeretné megtudni, hogy hogyan épül fel egy ilyen ház? Kattintson ide!

Igen, elolvasom a cikket!