Akinek a házához kert is tartozik, az igazán szerencsésnek érezheti magát. Udvarunk is ugyanolyan fontos lakótér lehet, mint házunk, ezért hasonló gonddal tekintsünk rá. Kertünk jó helyszín lehet baráti összejövetelekhez, gyerekek szórakozásához, vagy egy nap végi lazításhoz egyaránt. Pont ezért fontos, hogy igényeinkhez alakítsuk kertünket.

Kis kreativitással nem csak autónkat tudjuk tárolni udvarunkon, hanem olyan környezetet alakíthatunk ki, ahol felüdülés tartózkodni. Nem elhanyagolható szempont, hogy egy szép kerttel nagyságrendekkel megnő házunk presztízse. Itt kell megjegyezni, hogy amíg egy-egy épület az idővel veszít értékéből, egy jól kiépített kertnek viszont nő az értéke.

 

Léteznek profi kertépítők is, de ha érzünk magunkban elég kreativitást, mi magunk is hozzáláthatunk a kertünk építésének, hiszen szabadidős tevékenységnek sem utolsó egy szemet gyönyörködtető kert gondozása. Egy kertnél fontos, hogy több örömünket leljük benne, mint amennyi munkával jár azt kialakítani. Ezért következzen most pár tipp, hogy hogyan alakíthatjuk ki a nekünk megfelelő kertet.

Amikor megvettünk egy telket és felvettük a kapcsolatot a tervezővel, már fejben el is kezdjük végezni a kalkulációkat, hogy milyen összegekre és kiadásokra számíthatunk. Általában a megbízott szakemberek nem a részletes kiadásokat közlik, hanem csak az ő munkadíjukkal és alapanyagukkal számolnak. Így könnyen érhetnek minket váratlan kiadások. Talán meglepő, de a kalkuláció során a legtöbb házépítő megfeledkezik a közművek megfelelő kialakításáról, ezért amikor sor kerül rá, hirtelen több százezer plusz költséggel kell számolniuk.

1. Tudjuk meg, milyen talajjal rendelkezünk!

A kertépítés sarkalatos pontja, hogy milyen lehetőségeink vannak az udvarban. Tervezhetünk nagy fákat, vagy virágoskertet, de ha a talajunk nem alkalmas rá, akkor nehéz dolgunk lesz. Talajjavítás során alkalmassá tehetjük kertünket álmaink megvalósítására, de ez gyakran sok energiával és pénzkiadással jár. Ha el szeretnénk kerülni ezt, akkor a meglévő adottságainkat használjuk ki. Először azt kell kitalálni, hogy milyen állattal szeretne foglalkozni a kezdő gazdász. Juhok, marhák, sertések, méhek, szárnyasok? Esetleg vegyesen? Majd azt, hogy milyen formában valósuljon meg a gazdaság?

A nagyüzemi tartás mellett egyre több ökogazdaság is megjelenik, mely során a jószágok minősége és életminősége is sokkal magasabb lesz, mint nagyüzemi társaiké.
Nem mellékesen, az ökogazdaságból származó árukért is egyre nő a kereslet, valamint a rá felvehető támogatás is nagyságrendekkel magasabb, mint a hagyományos, ipari tenyésztésnél.

2. Találjuk ki, mire használjuk kertünket!

kertépítés

Gyerekek játszanak majd benne? Színpompás virágoskertet tervezünk? Családi és baráti grillezéshez építenénk idilli környezetet? Mielőtt tervezésbe kezdünk, előtte fogalmazzuk meg, hogy mire fogjuk használni kertünket. Természetesen ezek nem zárják ki egymást teljesen, de ha az udvarunk közepébe építünk egy gyerekhomokozót, akkor az sok teret el fog venni egy családi összejövetel alkalmával.

3. Tájékozódjunk!

Merítsünk a jó ötletekből! Nézzünk utána tippeknek, tanácsoknak. Az interneten számtalan képet találunk szebbnél szebb kertekről, rengeteg ötletet elleshetünk onnan. Ezeket felhasználva mi is megvalósíthatjuk a saját kertünket. Kérdezzünk meg szakembereket, vagy olyan ismerőseinket, akik szintén rendelkeznek kerttel. Egy-egy jó tanács sokat ér!

4. Tervezzünk, ne csak álmodozzunk!

Ha túl sok ötletet szeretnénk megvalósítani, akkor valószínűleg egy nagy káosz lesz a vége. Gondolkodjunk egységben, ne zsúfoljuk össze elképzeléseinket. Ne izguljuk azonban túl a kertépítést. Ha új ötletünk van, vagy meguntuk a jelenlegi kialakítást, akkor pár évente kipróbálhatunk egy új ötletet is. Ha rendszeresen karbantartjuk és frissítjük kertünket, akkor olyan, mintha mindig új otthonba érnénk haza. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget. Pont ezért fontos, hogy olyan kialakítások mellett tegyük le voksunkat, ami igény esetén könnyen átalakítható.

5. Számoljuk!

kertépítés

Gondoljunk a karbantartásra! Ha drága növényekkel és sok törődést igénylő bútorokkal rakjuk tele a kertet, akkor elképzelhető, hogy nem sok időnk lesz élvezni az udvarunkat. Gondoljunk bele, hogy mennyi a vízigénye egy-egy növénynek, vagy bírják-e a hideget. Van-e olyan kerti bútorunk, amivel rendszeresen foglalkoznunk kell (például lefesteni, vagy télire eltenni)?
Ha nem gondozunk egy kertet, az hamar meglátszik rajta. A rendezetlen, kopott fű, gyomos virágoskert elárulja, hogy mennyire vagyunk gondos házigazdák. Inkább ne vállaljuk túl magunkat, ha nincs elég időnk és erőnk rendben tartani.

6. Tervezzünk alaposan!

Ne csak fejben legyen meg az elképzelt kertünk. Rajzoljunk tervet róla és mérjük le. Ha egy hosszú madzagot méterenként megjelölünk, akkor máris kapunk egy kerti vonalzót. Ügyeljünk a geometriára, az egységességre. Gondoljunk bele, hogy 5-15 év múlva hogy néz majd ki kertünk. Ha egy bokor túl nagyra megnő, akkor később talán bosszúságot okozhat. Egy magasra megnövő fát ne ültessünk villanyoszlop közelébe, mert veszélyezteti a vezetéket De ha a kialakításnál elszámoltuk magunkat, az szintén okozhat fejfájást, ha például egyel kevesebb tuját vásárolunk. Éppen ezért mindent mérjünk le kétszer! Készítsünk több tervet, kérdezzük meg barátainkat, családtagjainkat, hogy melyik tetszik nekik, mi a véleményük. Vegyük figyelembe az évszakokat is. A növények virágzása eltérő lehet. Tanácsos úgy kialakítani udvarunkat, hogy minden évszakban örömünket leljük benne. Nem mellékesen, az ökogazdaságból származó árukért is egyre nő a kereslet, valamint a rá felvehető támogatás is nagyságrendekkel magasabb, mint a hagyományos, ipari tenyésztésnél.

7. Ne egy nap alatt építsük ki!

Akik örömmel kertészkednek, azoktól kérhetünk egy-egy hajtást. Ha erdő mellett lakunk, akkor akár borostyánt is beszerezhetünk onnan. Ha sétálás közben találunk egy-egy impozáns követ, bolhapiacon egy régi széket, hintát, akkor csapjunk le rá. Védett növényt soha ne gyűjtsünk, ahogy más kertjéből se csemegézzünk a házigazda engedélye nélkül.

8. Komposztáljunk!

Ezzel a hulladékkibocsátásunk is csökken, valamint idilli termőtalajt is kapunk. Dupla haszon.

8. Gyűjtsünk vizet!

Az összegyűjtött esővíz nagyon hasznos tud lenni száraz hónapokon. Az ereszből belevezethetjük az esővizet egy nagy tartályba, amivel virágainkat, pázsitunkat locsoljuk. Ha problémát jelent az öntözés, akkor szerezzünk szárazságtűrő növényeket.

8. Kerüljük a gyomot!

Semmi nem tud úgy belerondítani egy szép gyep, virágoskert látványába, mint az ágaskodó gazok. Nem szükséges azonban vegyszerekkel küzdeni ellenük. Ha a füvön lévő gyomot rendszeresen vágjuk, egy idő után eltűnik, de ne nyírjuk túl rövidre! 6-9 centiméteres hosszúság az ideális, hogy eltűnjenek a gyomok az udvarunkból. Ha rendszeresen figyelünk rá, akkor alig pár percnyi időnket veszi el hetente és sokszorosan meghálálja kertünk a ráfordított időt.

Az összegyűjtött esővíz nagyon hasznos tud lenni száraz hónapokon. Az ereszből belevezethetjük az esővizet egy nagy tartályba, amivel virágainkat, pázsitunkat locsoljuk. Ha problémát jelent az öntözés, akkor szerezzünk szárazságtűrő növényeket.

+1 Legyünk kreatívak!

kertépítés

Használjuk az építkezés során kiásott köveket, építsünk kis tavat, hozzunk létre sziklakertet, esetleg kísérletezzünk kaktuszokkal! Miért ne ültetnénk paradicsomot? A nagyinak van egy rozoga széke? Fessük át! Építsünk kerti bútort raklapokból, fessünk le pár követ, tegyünk ki fáklyákat, vagy alkossunk egy rejtett ösvényt sövényből. Készíthetünk egyedi kerítést, átfesthetjük a kaput. Építsünk egy grillezőt, varrjunk díszpárnát a hintára!

Egy kert millió lehetőséget kíván az egyedi és a bevált ötletek megvalósítására. Legyünk bátrak és valósítsuk meg őket!

Egy szép kert látványát és az általa nyújtott lehetőséget kár lenne elpazarolni. Mi döntjük el, hogy mennyi időt és pénzt szánunk kertünk kialakítására. Egy gondozott udvar nem csak a szomszédok és járókelők elismerő pillantásait is biztosítja, de életminőségünkön is nagyot emel. Egy ízlésesen kialakított és rendszeresen, igényesen fenntartott kert méltó környezetet biztosít az otthonunknak. 

Tehát az igényesen megtervezett és megépített ház és kertje harmónikus egységet alkot. Ön is szeretne minőségi házat magának?

Igen, érdekel, hogyan készül egy minőségi ház!